Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Louise Glück får Nobelpriset i litteratur

Foto: Gasper Tringale.

Den amerikanska poeten Louise Glück får Nobelpriset i litteratur 2020 – ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.
    Louise Elisabeth Glück är född 22 april 1943 i New York, hon har ungersk-judisk härstamning. Fick Pulitzerpriset i poesi 1993 för poesisamlingen ”The Wild Iris” och 2014 fick hon National Book Award för poesisamlingen ”Faithful and Virtuous Night”. Hon fick även Tranströmerpriset år 2020.
    Glück bor i Cambridge, Massachusetts och har undervisat i engelska vid Williams College i Williamstown, Massachusetts, numera är hon adjungerad professor i engelska vid Yale University.The Nobel Prize: Nobelpriset i litteratur år 2020 – Pressmeddelande.
    Svenska Akademien: Biobibliografisk notis (pdf).


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv