Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Två exoplaneter fångade på bild

Foto: ESO.

För första gången har astronomer lyckats ta en bild av två planeter runt en avlägsen stjärna. Fyndet gjordes av forskare vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), en organisation med teleskop placerade på södra halvklotet, och med hjälp av samma teleskop som 2004 direkt avbildade en exoplanet (en planet utanför vårt solsystem) för första gången.
    Det var ESO:s teleskop Very Large Telescope (VLT) som finns vid observatoriet i den chilenska Atacama-öknen, en plats som anses vara utmärkt för rymd-observationer på grund av höjden över havet, det torra klimatet, den någorlunda molnfria himlen samt minimala störningar från radiosignaler och ljusföroreningar.
    Stjärnan ligger cirka 300 ljusår härifrån och har beteckningen TYC 8998-760-1. Den är bara 17 miljoner år gammal vilket får betecknas som baby om man jämför med vår egen sol som har cirka 4,6 miljarder år på nacken. De båda exoplaneterna är gasjättar, precis som Saturnus och Jupiter, och skulle troligen inte vara trevlig att bo på.
    ESO: Första bilden av ett flerplanetsystem kring en sollik stjärna fångad med ESO-teleskop.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv