Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Extremvärme – normalt en gång på 100.000 år

Rekordvärmen i Sibirien, Alaska och Antarktis ledde till att maj 2020 var den varmaste uppmätta majmånaden någonsin. Bland annat uppmättes 38 grader i Verchojansk, norr om polcirkeln.
    Den extrema värmeböljan över Sibirien påverkar klimatet över hela jorden och lokalt kommer den att leda till att permafrost tinar och mark kollapsar. Värmen förstärks också av de enorma skogsbränderna som härjar i Sibirien.
    Forskare har länge hävdat att Arktis värms dubbelt så snabbt som resten av världen. Men i verkligheten värmer regionen nu nästan tre gånger det globala genomsnittet. Data från NASA visar att Arktis sedan 1970 har värmts med i genomsnitt 2,94 grader Celsius, jämfört med det globala genomsnittet på 0,95 grader under samma period.
    Mer dyster verklighet på The Washington Post: Rapid Arctic meltdown in Siberia alarms scientists.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv