Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Klimatforskare oroas över 38-gradig värme i Sibirien

I Verhojansk i östra Sibirien uppmättes på lördagen en temperatur på 38 grader, den högsta någonsin i staden. Under maj var medeltemperaturen i Sibirien tio grader över det normala. De höjda temperaturerna riskerar att få allvarliga följdverkningar, säger Johan Kuylenstierna, naturgeograf och vice ordförande på Klimatpolitiska Rådet. Bland annat riskerar skogsbränder att bli fler och värre.
    Dessutom gör varmare temperaturer att permafrosten i marken tinar vilket kan få stora konsekvenser för infrastrukturen. Städer och dammar påverkas och marken blir instabil. Det finns risk för att byar och städer kollapsar.
    CBS News: Arctic records its hottest temperature ever.
    The Siberian Times: Norilsk breaks records for Arctic heat in a new sign of changing weather patterns.
    Klimatpolitiska Rådet.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv