Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Forntida romersk stad kartlagd med hjälp av radar

Arkeologer har för första gången använt georadar för att kartlägga en hel stad som ligger under jorden utan ett enda spadtag.
    Det är forskare vid brittiska University of Cambridge och belgiska Universiteit Gent som fått jobbet gjort utan grävande. Den antika staden Falerii Novi i Italien, fem mil norr om Rom, har undersökts med hjälp av avancerad markpenetrerande radar (GPR), som med stor detaljrikedom gett en bild av den romerska staden.
    Falerii Novi var ungefär hälften så stor som Pompeii och hade troligen omkring 3.000 invånare. Staden var muromgärdad och låg vid floden Tiber. Staden grundades år 241 före vår tideräkning, och var bebodd till omkring år 700. Tidigare har staden bitvis grävts ut, men det mesta av resterna är begravt under jord.
    University of Cambridge: The city rises.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv