Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Rödlistan 2020

Igelkott och Östersjötumlare är två av nytillskotten på listan som ingen art vill hamna på – rödlistan.
    Många har anat igelkottarnas försvinnande, men tidigare har det inte funnits några objektiva siffror, vilket behövs för att rödlista något. Nu har Artdatabanken använt siffror från Svensk fågeltaxering, som har registrerat igelkottar under sina nattliga inventeringar sedan 2010. Varför igelkottarna minskar har man inget säkert svar på, men förmodligen har det åtminstone delvis att göra med att grävlingen, som är deras värsta fiende, har ökat.
    Resultatet som presenteras i Rödlistade arter i Sverige 2020 visar sammantaget en viss försämring för Sveriges arter. Även om det finns flera exempel på arter det visat sig gå bättre för, både tack vare åtgärder och ökad kunskap, så har andelen rödlistade arter ökat jämfört med tidigare rödlistor och många arter har också förflyttats till högre hotkategorier.
    Ladda ner Rödlistade arter i Sverige 2020 som pdf.
    SLU Artdatabanken: Allt du behöver veta om rödlistning.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv