Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA planerar bygga teleskop i krater på månen

Fiktiv utsikt över LCRT på månens baksida. Bild: Saptarshi Bandyopadhyay.

NASA ska undersöka om det är möjligt att göra om en krater på månens baksida till ett stort teleskop. Projektet är en idé från NASA-forskaren Saptarshi Bandyopadhyay som till vardags arbetar med att utveckla robotar åt NASA.
    Bandyopadhyay tänker att man ska skicka upp robotar till månens baksida och dessa ska sedan konstruera teleskopets spegel i kratern. En av anledningarna till att bygga ett teleskop på månen är att det skulle kunna observera universum på högre våglängder samtidigt som teleskopet skulle avskärmas från radiosignaler från jorden, satelliter och annat.
    Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) är ett av 23 projekt som beviljats bidrag från NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).
    Läs mer på NASA: Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) on the Far-Side of the Moon.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv