Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

USA:s rymdstaket är redo att tas i drift

Bild: Director, Operational Test and Evaluation / WIkimedia Commons.

Efter fem års arbete med att bygga upp sitt så kallade ”Space Fence” förklarades det den 27 mars klart att tas i drift.
    ”Space Fence” är ett markbaserat radarsystem som det amerikanska försvarsföretaget Lockheed Martin har byggt upp på Kwajalein Island i Republiken Marshallöarna. Radaranläggningens ska övervaka och följa en stor del av de satelliter och det rymdskrot som ligger i omloppsbana runt jorden i den lägre omloppsbanan LEO (Low Earth Orbit).

“Space Fence is revolutionizing the way we view space by providing timely, precise orbital data on objects that threaten both manned and unmanned military and commercial space assets,” said Gen. Jay Raymond, Chief of Space Operations, USSF and Commander, U.S. Space Command. “Our space capabilities are critical to our national defense and way of life, which is why Space Fence is so important to enhance our ability to identify, characterize and track threats to those systems.”

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv