Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tidigare okänd dinosaurieart upptäckt i USA

Bild: Sergey Krasovskiy.
Bild: Steven Jasinski.

Nyligen presenterade forskare i USA fossil från en nyupptäckt dinosaurieart som levde i Nordamerika för omkring 67 miljoner år sedan. Fossilen hittades i delstaten New Mexico och arten har döpts till Dineobellator notohesperus. Det betyder ”Navajo-krigare” och dinosaurien har fått namnet som en slags hyllning till ursprungs-befolkningen som bodde i samma område som fossilen upptäcktes i.
    Dineobellator notohesperus var en köttätare som kunde bli cirka två meter lång, en meter hög och väga 18–22 kilo. Dinosaurien tillhör samma dinosaurie-familj som den lite mer kända Velociraptorn som levde i Mongoliet något före Dineobellator.
    Dineobellator notohesperus levde under kritaperioden. Illustrationen ovan visar en flock av Dineobellators tillsammans med de samtida dinosaurierna Alamosaurus hornbeprydda Ojoceratops – och några sköldpaddor.
    Daily Mail: Last of the raptors? Newly discovered feathered dinosaur that lived in New Mexico 67 million years ago had five-inch claws and hunted like a cheetah with a whiplash-like tail.
    ScienceNews: Fossils of a new dromaeosaur date to the end of the Age of Dinosaurs.
    Smithsonian Magazine: New Feathered Carnivorous Dinosaur Found in New Mexico.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv