Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dokumentärfilm om flytten av Malmberget

Tid: 48 minuter.

Höijerska huset i Malmberget har fått ny adress. Höijersbacke 2 har fått sitt namn efter en av Sveriges stora författare och dramatiker, Björn-Erik Höijer, född i Malmberget. Huset är speciellt med all sin snickarglädje. Men så är det också slöjdlärare som bott där.
    Alla vet att ”husflyttning” är mycket arbete, kräver utmärkt planering och kostar tid och pengar. Eftersom många av husen i Malmberget är av högt kulturellt värde, vill det statliga gruvföretaget LKAB flytta dem i ett stycke. Förberedelserna för detta mammutprojekt tar flera månader.
    Husen varierar i storlek, med en vikt mellan 45 och 210 ton, den största mäter 14 meter i längd, 14 meter i bredd och 14 meter i höjd: Villan ”Höijersbacke”, Malmbergets stolthet och glädje. Villan är speciell på grund av dess skorstenar: De måste vara extra försiktiga för att se till att byggnaden inte kollapsar under lyftningen.
    LKAB: Höijerska huset har fått ny adress.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv