Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Laguna Colorada: Den röda lagunen i Bolivia

Laguna Colorada, Bolivia. (Foto: Paolo Lucciola.)

Laguna Colorada, eller den röda lagunen, är en grund salt sjö belägen på en höjd av 4.260 meter i sydväst på Bolivias högplatå, inom Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa (ungefär “Eduardo Avaroa naturreservat för andinsk fauna”) och nära gränsen till Chile. Prickad med vita öar med massiva boraxavlagringar är den närmare 6.000 hektar salta sjön mindre än tre meter djup och är tonad blodröd på grund av en mängd alger som trivs i saltvattnet. Den planktonrika sjön drar till sig ett stort antal hotade Punaflamingos, vilket är en annan höjdpunkt i sjön.
    Högplatån har många stora laguner också kända för sina lysande färger på grund av mineralerna i deras vatten, till exempel är Laguna Verde känt för sitt smaragdgröna vatten. Men Laguna Colorada är den enda stora röda lagunen i naturreservatet.
    Laguna Colorada: The Red Lagoon of Bolivia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv