Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny dinosaurieart upptäckt i Afrika

Så kan en Ledumahadi mafub ha sett ut.

En ny dinosaurieart har upptäckts i Sydafrika, närmare bestämt i Lesotho.
    Forskare har hittat ben från vad som ska vara från en dinosaurie-art man inte kände till sedan tidigare. Benen hittades på gränsen mellan Sydafrika och Leshoto och den nya arten har man gett namnet ”Ledumahadi mafub”. Det betyder ungefär ”högljudd åska i gryningen” på det afrikanska språket sesotho, som är det officiella språket i Lesotho.
    Dinosaurien ska ha levt i Afrika för runt 200 miljoner år sedan och beskrivs som en avlägsen släkting till de lite mer kända dinosaurie-arterna “Brontosaurus” och “Diplodocus”. Uppskattningsvis kan en fullvuxen Ledumahadi mafub ha vägt runt 12 ton, ungefär dubbelt så mycket som de största elefanterna i Afrika idag väger.
    Current Biology: A Giant Dinosaur from the Earliest Jurassic of South Africa and the Transition to Quadrupedality in Early Sauropodomorphs.
    Gizmodo: Meet the New Long-Necked Dinosaur Called ’Giant Thunderclap at Dawn’.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv