Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Japan har landat på asteroiden Ryugu

Bild som fångats av Rover-1A den 22 september kl. 11:44 JST. Färgbilden fångades under flyttning (under ett hopp) på Ryugus yta. Den vänstra halvan av bilden är asteroidytan. Den ljusa vita regionen beror på solstrålning.
(Bild: JAXA.)

Häromdagen skickade Japans rymdfarkost Hayabusa 2 ner två mobila rymdfarkoster till asteroiden Ryugu för att studera den.
    Båda farkosterna, MINERVA-II Rover-1A och Rover-1B, gjorde lyckade landningar och fungerar nu som tänkt. Det finns inte så stor gravitation på asteroiden så farkosterna flyttar inte med hjul utan istället ”hoppar” de fram på asteroiden. Varje hopp tar cirka 15 minuter och de små farkosterna befinner sig då som högst 15 meter ovanför asteroidens yta. Varje farkost är cirka 18 centimeter i diameter, har en höjd på 7 centimeter och väger 1,1 kilo.
    Farkosterna ska nu samla in olika prover från Ryugu för att sedan ta med dessa tillbaka till jorden. Hayabusa 2:s förväntas “landa” i Australien någon gång under 2020.
    JAXA: MINERVA-II1: Successful image capture, landing on Ryugu and hop!

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv