Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Första containerfartyget har korsat Arktis

Nordostpassagen är den röda linjen överst. (Bild: Wikimedia Common.)

Isarna kring Arktis har smält så pass mycket att ett containerfartyg för första gången har kunnat passera genom området. Det danska rederiet Maersks 42.000 ton tunga fraktjätte, containerfartyget Venta Maersk lämnade ryska Vladivostok den 23 augusti och med sig hade den en rysk atomdriven isbrytare som sällskap på resan. Fartyget och dess last, fisk från Ryssland och elektronik från Sydkorea, väntas vara framme i St. Petersburg nästa vecka.
    Rutten är betydligt kortare än den normala vägen via Suezkanalen. Kostnaden för bland annat isbrytare är dock ännu betydligt högre.
    Den genomförda rutten är ett oroväckande tecken för den globala uppvärmningen och de krympande isarna. Enligt data från det nationella snö- och iscentret i Colorado var områdets istäcke i vintras mindre än en tredjedel av den nivå som kunde uppmätas för fem år sedan.
    The Independent: Container ship crosses Arctic route for first time in history due to melting sea ice.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv