Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Papegojan Spixara utrotad i vilt tillstånd

Spixara utdöd i vilt tillstånd – Djurlivet blir allt glesare …
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Spixara (Cyanopsitta spixii) är en fågel, idag bedömd som utdöd i vilt tillstånd, inom familjen västpapegojor i ordningen papegojfåglar, och placeras som enda art i släktet Cyanopsitta. Fågeln förekom i palmlundar i nordöstra Brasilien (norra Bahia).
    Arten är vanlig i fångenskap, men det sista kända vilda exemplaret försvann år 2000 varför IUCN (International Union for Conservation of Nature) kategoriserar arten som utdöd i vilt tillstånd. Dess utrotning beror främst på att den har fångats för burfågelhandel och på grund av habitatförstöring.
    BirdLife: Spix’s Macaw heads list of first bird extinctions confirmed this decade.
    IIUCN Red List: The IUCN Red List of Threatened Species.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv