Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nyupptäckt mutation stärker immunförsvaret

När vi blir sjuka rycker immunförsvarets ”stridspiloter”, T-cellerna, ut för att oskadligöra exempelvis virus. Ny forskning visar att det finns skillnader mellan män och kvinnor när det gäller hur många T-celler som produceras.
(Bild MostPhotos.)

Hälften av befolkningen har en mutation som kraftigt ökar nyproduktionen av ett av immunförsvarets viktigaste vapen, T-celler som tillverkas i thymus. Det visar nya forskningsresultatet som publiceras i Science Translational Medicine.
    Studien visar även att kvinnor producerar dubbelt så många av nämnda celler som män. Könsskillnaden kan vara en tänkbar förklaring till varför kvinnor mer sällan drabbas av infektioner men oftare av autoimmuna sjukdomar än män.
    Huruvida det är övervägande bra och dåligt att ha en extra arsenal av T-celler, redo att oskadliggöra virus, bakterier och andra inkräktare, är för tidigt att dra några slutsatser om.
    Lunds universitet: Nyupptäckt mutation stärker immunförsvaret.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv