Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

WPI:s robot ska skydda Karibien från invasionen av drakfiskar

Röd drakfisk (Pterois volitans). (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Forskare vid det amerikanska privata forskningsuniversitet Worcester Polytechnic Institute (WPI), Massachusetts, har utvecklat en autonom robot som ska jaga drakfiskar vid världens korallrev.
    Drakfisk (Pterois volitans), kallas också röd drakfisk eller röd vingsimpa, är en korallrevsfisk som lever i Indiska oceanen och västra delarna av Stilla havet. De har inga naturliga fiender och kan bli upp till 38 cm lång, och uppehåller sig normalt på 2–55 meters djup. Den har förstört korallrev och annat marint ekosystem. Fisken är både giftig och räknas som ett skadedjur, men enligt en del ska den vara fantastisk god att äta.
    WPI:s robot behöver inte vara kopplad med hjälp av kabel till någon farkost på ytan utan har datorsyn och har blivit tränad att upptäcka drakfiskar genom att ha studerat tusentals bilder på hur dessa ser ut. Om roboten upptäcker en drakfisk är det meningen att roboten ska eliminera den genom att döda den med sina inbyggda spjut.
    Roboten är fortfarande under utveckling och det ska utvecklas ett navigationssystem till roboten så att den ska ha möjlighet att veta vilka områden den redan befunnit sig i.
    Worchester Polytechnic Institute: WPI Robot Could Protect Caribbean from Lionfish Invasion.
    Engadget: Spear-toting robot can guard coral reefs against invasive lionfish.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv