Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Radar för att få ubåtar att kommunicera med flygplan

Äntligen kan ubåtar prata med flygplan.

Det amerikanska universitet MIT (Massachusetts Institute of Technology) har utvecklat ett system som kan göra det enklare för ubåtar att kommunicera med flygplan i luften.
    Ubåtar under vatten använder ljudvågor för att kommunicera med varandra men för att kommunicera med något på land eller i luften måste de använda radiovågor. Radiovågor fungerar inte särskilt bra under vatten.
    Det system MIT nu har utvecklat använder sig av en kraftig radar ombord på ett flygplan som kan tolka de minimala krusningar som uppstår om man skickar ut ljudvågor från en vanlig högtalare på ubåten. Med den tekniken blir det möjligt för ubåtar att skicka meddelanden till flygplan. Men det handlar dock om envägskommunikation för än så länge har man inte hittat något sätt för flygplan att skicka meddelanden till ubåtar som befinner sig under vattnet.
    MIT Media Lab: Wireless Communication from Underwater to the Air.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv