Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fruset vatten upptäckt på månens yta

Månens södra pol (vänster) och nordpolen (höger). Blå representerar isplatserna, plottade över en bild av månytan, där gråskalan motsvarar ytemperaturen (mörkare representerar kallare områden och ljusare nyanser som indikerar varmare zoner). Isen är koncentrerad på de mörkaste och kallaste platserna, i skuggan av kratrar. Detta är första gången forskare har observerat direkt bevis på vattenis på månens yta. (Bild: NASA.)

Förekomsten av is på månen är känd sedan tidigare, men det har inte slagits fast med säkerhet att den finns uppe på marken. NASA har nu kunnat peka på frostfläckar vid månens bägge poler.
    På månens sydpol hittas den mesta av ismassan i kratrar som uppstått på månens yta medan det på nordpolen handlar om ett mera utsträckt område där koncentrationen av is inte är lika hög som på sydpolen. Då månen roterar med viss lutning finns det områden vid polerna dit solens strålar aldrig når. Där är temperaturen ständigt under 150 minusgrader.
    NASA: Ice Confirmed at the Moon’s Poles.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv