Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Det avskärmade Green Bank

The Big Dish. (Foto: Erik Dunham.)

Green Bank, i Pocahontas County i West Virginia, USA, är möjligen en av de tystaste bostadsområdena på jorden. Det finns ingen mobiltelefonmottagning här, ingen wi-fi, inte ens radio och tv. Men Green Bank är inte tekniskt efterblivet. Tvärtom är det plats för världens största fullt styrbara radioteleskop på jorden – Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT), som drivs av National Radio Astronomy Observatory. GBT är anledningen till att denna plats är elektromagnetiskt tyst.
    Radioteleskopet arbetar med att detektera elektromagnetiska vågor som kommer från avlägsna galaxer. Dessa signaler är så svaga att det minsta utsläppet av radiovågor från elektroniska prylar kan störa avläsningarna av radioteleskopet. Av denna anledning är alla mobiltelefoner, wi-fi, radio och andra kommunikationsenheter olagliga här. Inte ens bensinbilar är tillåtna eftersom bensinmotorer använder tändstift för att antända bränsle-luftblandningen och elektriska gnistor producerar elektromagnetiska vågor.
    Arbetet på Robert C. Byrd Green Bank Telescope har resulterat i upptäcken av ett flertal organiska (kol-baserade) föreningar nära Vintergatans mittpunkt. Etanamid har upptäckts. Detta är särskilt viktigt då etamamid har en amidbindning, i liknelse med de essentiella bindningarna mellan aminosyror i proteiner. Detta styrker teorin att organiska molekyler som kan leda till liv (så som vi känner till det på jorden) kan bildas i rymden.
    Green Bank: The Town With No Cell Phones, Wi-Fi or Radio.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv