Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

50 år sedan Sovjet slog ner Pragvåren

Sovjetisk stridsvagn utställd i Prag 2008, till minne av Pragvåren.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Pragvåren är benämningen på de händelser i Tjeckoslovakien i början och mitten av 1968, som började med att den nye generalsekreteraren i det tjeckoslovakiska kommunistpartiet, Alexander Dubček, började föra en öppnare politik.
    Pragvåren slutade med att Warszawapaktens makter (utom Rumänien) invaderade Prag den 21 augusti samma år, då de fruktade att Tjeckoslovakien skulle bryta sig loss från de övriga sovjetiska satellitstaterna i östblocket. Dubček avlägsnades från sitt kontor och hans reformer försvann och en mer sovjetstyrd regering installerades.
    Photos: 50 Years Since a Soviet Invasion Ended the Prague Spring (27 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv