Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Färska “tigerränder” på Saturnus Enceladus

”Tigerränderna” på Enceladus. (Bild: NASA, ESA, JPL, SSI, Cassini Imaging Team.)

Europeiska forskare som arbetar med rymdsonden Cassini har för första gången upptäckt natriumsalter i iskorn i Saturnus E-ring. Ringen består främst av material från de kaskader av vattenånga och iskorn som Saturnus måne Enceladus skickar ut. Cassini-uppdraget är ett samarbete mellan NASA och ESA.
    Upptäckten av salthaltig is antyder att den lilla månen rymmer en reservoar av flytande vatten under ytan, kanske till och med ett helt hav. Cassini upptäckte kaskader av vatten i isform på Enceladus, kaskader som kommer från sprickbildningar nära månens sydpol och skjuter iväg små iskorn och vattenånga. En del av detta material övervinner månens gravitation och fyller på E-ringen, som är den yttersta.
    Astronomy Picture of the Day: Fresh Tiger Stripes on Saturn’s Enceladus.
    ESA: Cassini-resultat pekar på att Saturnus måne Enceladus kan ha en ocean.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv