Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Växters geometri

Ta en titt i naturen och upptäck de geometriska mönstren.

Om man tittar sig omkring kan man tro att grenar, löv och blommor växer slumpmässigt. Sanningen är emellertid att punkterna på vilka varje gren, löv, stam, knopp eller kronblad framträder, alla har fastställts enligt fasta lagar och mirakulöst exakta åtgärder. Det finns mönster överallt i den naturliga världen, det mesta enligt Fibonacci-sekvensen.
    
Fibonaccitalen förekommer i spiralstrukturer i naturen, exempelvis i kottar, snäckor och solrosor. Antalet spiraler räknat motsols respektive medsols utgör i sådana strukturer två efterföljande Fibonaccital. Så stora Fibonaccital som 233 har påträffats.
    Sekvensen beskrivs först av forntida indiska matematiker hundratals år före Kristi födelse, även om den heter som den italienske matematikern Leonardo av Pisa, som var mer känd som ”Fibonacci”. Det var Fibonaccis bok ”Liber Abaci”, som publicerades i början av 1200-talet, som introducerade denna magiska sekvens i västvärlden.
    The Geometry of Plants.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv