Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Även insekter migrerar med jordens magnetfält

Bogongnattfjärilar vilar i en grotta. Det finns cirka 17000 individer per kvadratmeter. (Foto: Eric Warrant.)

I en stor internationell studie ledd av forskare vid Lunds universitet visas för första gången att vissa nattmigrerande insekter kan upptäcka och navigera med hjälp av jordens magnetfält. Tills nu har förmågan att styra flygningen efter en inre magnetkompass endast varit känd hos nattmigrerande fåglar.
    – Våra resultat är de första pålitliga bevisen för att nattaktiva insekter kan använda sig av jordens magnetfält för att styra flygningen när de migrerar över hundra mil. Vi visar alltså att insekter sannolikt använder jordens magnetfält på liknande sätt som fåglar, säger Eric Warrant, professor vid biologiska institutionen, Lunds universitet.
    Lunds universitet: Även insekter migrerar med jordens magnetfält.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv