Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Summit är världens kraftfullaste dator

Summit är mer än dubbelt så snabb som kinesiska monsterdatorn Sunway Taihulight. (Foto: Oak Ridge National Laboratory.)

USA har återtagit ledningen – Summit är nu världens mest kraftfulla superdator. Den är mer än dubbelt så kraftfull som den kinesiska monsterdatorn Sunway Taihulight.
    Det är Oak Ridge National Lab i delstaten Tennessee som häromdagen visade upp Summit, som har en prestanda på 200 petaflops. Den kinesiska superdatorn, som hittills varit snabbast i världen, har en prestanda på 93 petaflops. Ett rejält kliv för det amerikanska energidepartementets nya superdator alltså.
    Summit upptar en yta som motsvarar två tennisplaner och består av 4.608 servrar med sammanlagt 9.000 IBM Power9-processorer och 27.000 Tesla V100-grafikprocessorer från Nvidia. Superdatorn är konstruerad för användning inom artificiell intelligens och maskininlärning och kommer att bistå forskare på många olika områden, som medicin, fysik och klimat.
    Oak Ridge National Laboratory: ORNL Launches Summit Supercomputer.
    Engadget: The US again has the world’s most powerful supercomputer.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv