Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Västerås sevärdheter: Anundshög

Anundshög.

Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, 9 m hög och 64 m i diameter. Troligen från 500–700 e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har aldrig grävts ut.
    Redan på stenåldern kring år 2500 f.Kr, började människor att bosätta sig på den långa åsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Kring Badelundaåsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder och under århundradenas lopp blev området ett kulturellt centrum för hela västra Mälardalen.
   &nbspDet var här man samlades till ting, ända in på medeltiden. Det var här man offrade till sina gudar och senare bad till den nye kristna guden. Det var här man begravde sina döda. Storhetstiden varade under hela järnåldern, d.v.s. från ca 500 f.Kr och fram till ca 1050 e.Kr. Idag är området därför ett av Sveriges rikaste och största fornlämningsområden.
    Anundshög.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv