Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tång på tallriken ska boosta tarmfloran

Från havet, via labbet – och kanske snart i maten. Forskare undersöker möjligheten att äta tång. Här doktoranden i bioteknik Roya Sardari.
(Foto: Kristina Lindgärde.)

Tång är inget vi brukar äta i vår del av världen, men kanske framöver. Växten är näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter, vilka antas gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret. Om det verkligen är så, ska professorn i bioteknik Eva Nordberg-Karlsson ta reda på. Målet är också att ta fram nya livsmedel och tillsatser, till exempel ett pulver som livsmedelsindustrin kan använda för att näringskrydda grönsaksröror, bröd och annan färdigmat. Kanske tångchips till fredagsmyset?
    Ingen blir glad av att på sommaren vada runt i illaluktande tång, men dessa så kallade makroalger är proppade med nyttigheter. Och i takt med att kampen om biomassan tätnar, grönsaker utarmas och allt fler vill äta djurfritt, så kan det bli läge för tången att göra inträde i köket.
    Lunds universitet: Tång på tallriken ska boosta tarmfloran.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv