Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Forskarna är fortfarande förbryllade över ”Eye of the Sahara”

Richatformationen i Sahara. (Bild: Wikimedia Commons, cc.)

I årtusenden har ”Saharas öga” gömt sig för vanlig syn. Det beror på att denna enorma och mystiska geologiska formation är svår att upptäcka från marknivå. Den upptäcktes i sanden när vi började skicka människor till rymden.
    Formationen har tilldragit sig uppmärksamhet av forskare sedan de första rymdfärderna då den observerades från rymden. Den antar, sett från ovan, formen av ett gigantiskt öga eller en ammonit med en diameter av cirka 50 km. Flera möjliga förklaringar till dess uppkomst har framlagts. En förklaring är att ”Richatformationen” bildades genom ett meteoritnedslag eller vulkanisk aktivitet. Det ringformade mönstret kan också vara ett resultat av vinderosion.
    Business Insider: Scientists still have questions about the mysterious Eye of the Sahara.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv