Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Unik genkartläggning ska ge ny kunskap om diabetes

Leif Groop. (Foto: Apelöga.)

Lunds universitet har ingått ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Genetics Center LLC (RGC) och universitetet i Helsingfors som innebär exom-sekvensering av 9 000 individer. Det är världens hittills största sekvenseringsstudie av familjer med diabetes och den syftar till att ge ny kunskap om hur man kan förutspå diabetes, dess orsaker och nya mål för läkemedel.
    Exom-sekvensering är en metod för att analysera en individs arvsmassa, dvs DNA, i syfte att hitta genetiska mutationer som innebär en ökad risk för sjukdom. En mutation innebär att det skett en variation i nukleotiderna, de molekylära byggstenarna i DNA:t. Därmed har koden för hur ett protein ska tillverkas förändrats vilket kan leda till förändringar i dess funktion, och öka risken för sjukdomsutveckling.
    – Genom att studera nedärvda mutationer inom familjer kan vi förstå vad som beror på arv och vad som är orsakat av miljön, dvs livsstilen, säger Leif Groop, ledare för Lunds universitets Diabetescentrum som ingått avtalet med Regeneron.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv