Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fängelseträdet i Australien

Fängelseträdet i Western Australia. (Foto: Marie-Louise Klaus.)

Detta är ett baobabträd, eller apbrödsträd (Adansonia digitata) nära Wyndham, Western Australia. Liksom de flesta baobabträd har det en enorm stam. Vad som gör det ovanligt är att det har ett ihåligt centrum. Det är en liten levande grotta.
    Detta visade sig vara praktiskt när polisen på 1890-talet behövde låsa in fångar ute i bushen. Det var därför en tillfällig lösning i väntan på en mer permanent fängelseplats. Det har ungefär 10 kvadratmeters inre utrymme, som ibland användes för att hålla upp till 30 fångar åt gången inlåsta. En järngrind förseglade. Det är därför det heter ”Wyndham Prison Tree”.
    Det finns ett annat baobabträd nära Derby, Western Australia, som också kallas för fängelseträd. Men dess användning som fängelse är förmodligen apokryfisk (tvivelaktig).
    The Boab Prison Trees of Australia,

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv