Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Utdöd meteorit förändrar bilden av solsystemet

Den utdöda meteoriten kan leda till ny kunskap om solsystemet.
(Foto: Birger Schmitz/Mario Tassinari.)

Geologen Birger Schmitz vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, har hittat fossilet av en utdöd meteorit som kolliderade med jorden för omkring 470 miljoner år sedan. Det fossila meteoritfyndet är det första i sitt slag och av en typ som inte längre faller på jorden. Upptäckten, som kan leda till ny kunskap om solsystemet, uppmärksammas både nationellt och internationellt.
    Ingen vet hur meteoritflödet till jorden sett ut de senaste 500 miljoner åren eller dessförinnan. Forskare har helt enkelt antagit att meteoriterna var uppbyggda på samma sätt då som nu och att flödet av meteoriter inte förändrats över tiden. Men så är det sannolikt inte menar Birger Schmitz som gjorde fyndet i ett stenbrott vid Kinnekulle utanför Lidköping tillsammans med Mario Tassinari, hedersdoktor vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv