Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fåglars färgseende leder till bra mat och rätt partner

Peter Olsson har undersökt kycklingars färgkonstans i olika ljusförhållanden. Resultatet visar att färgseendet har stor betydelse för att de ska hitta mat.
(Foto: Cecilia Schubert.)

Nästan oavsett belysning har kycklingars – och sannolikt andra fåglars – färgseende avgörande betydelse för att de hittar bra mat som är mogen att äta och att de kan identifiera högkvalitativa partner att para sig med. Det visar nya forskningsrön som tagits fram vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
    Forskarna slår fast att kycklingar – liksom människor – har färgkonstans. För fåglarnas del innebär det exempelvis att de i olika miljöer och under olika ljusförhållanden känner igen färgen på bär och därmed kan skilja bär som är mogna från de som är omogna. Utan färgkonstans så hade de inte kunnat lita på sitt färgseende, de hade helt enkelt sett bären i olika färger i takt med att ljuset hade förändrats. De hade heller inte med säkerhet kunnat känna igen sina artfränder.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv