Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Haytors granit-spårbana

Rester av granit-spårbanan, med Haytor i bakgrunden; tagen i Dartmoor, Devon. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Norr om Haytor Rocks, på den östra kanten av Dartmoor i det engelska grevskapet Devon, finns resterna av ett gammalt granit-stenbrott och en granit-spårbana byggd för att flytta stenblock från stenbrottet ner till Stover-kanalen, varifrån de skeppades till olika delar av England.
    Spårbanan byggdes 1820 och förblev i drift fram till 1858. Men transporten av denna tunga och skrymmande råvara var ett betydande problem. I avsaknad av järnvägar och pålitliga vägar var transporten av graniten, som drogs av hästdragna vagnar, både kostsam och tidskrävande.
    The Haytor Granite Tramway.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv