Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Flygtekniken hos fladdermöss kan utveckla drönare

Christoffer Johansson Westheim och hans kollegor har nått sina resultat efter försök med långörade fladdermöss i en vindtunnel.

(Foto: Anders Hedenström.)

Forskare vid Lunds universitet visar i en ny studie att långörade fladdermöss använder kroppen och öronen till att skapa lyftkraft. Resultaten hjälper forskarna att bättre förstå fladdermössens flygteknik. I framtiden kan kunskapen få betydelse för utvecklingen av drönare.
    Tvärt emot vad forskare tidigare har ansett om fladdermöss visar Christoffer Johansson Westheim och hans kollegor vid Lunds universitet att långörade fladdermöss har nytta av sina stora öron när de flyger.
    – Vi visar att luften bakom kroppen på en långörad fladdermus accelereras nedåt, vilket innebär att kroppen och öronen skapar lyftkraft. Detta skiljer de långörade fladdermössen från andra arter som studerats och tyder på att de stora öronen inte bara skapar ett stort motstånd, utan även är till nytta och hjälper djuren att hålla sig uppe i luften, säger Christoffer Johansson Westheim.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv