Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fortfarande sanering: 30 år efter Tjernobylkatastrofen

Tjernobyls kärnkraftverk ligger intill staden Pripjat i Ukraina.
(Bild: Wikimedia Commons, cc.)

Den här månaden markerar 30-årsdagen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Den 26 april 1986, utförde tekniker ett test av misstag som orsakade att reaktor nummer fyra exploderade. Flera hundra anställda och brandmän hanterade sedan en eldsvåda som brann i 10 dagar och skickade en plym av strålning runt om i världen. Mer än 50 reaktor- och räddningspersonal dödades. Myndigheterna evakuerade 120.000 personer från området, inklusive 43.000 från staden Pripyat.
    Reuters rapporterar att bygget av stort hölje nyligen avslutats, som kallas den nya säkra inneslutningen – världens största landbaserade rörliga struktur kommer att ”dras långsamt över platsen senare i år för att skapa en stålklätt fundament för att hindra strålninen tills den avtar så att reaktorn kan demonteras på ett säkert sätt”.
    Här är nya bilder av det pågående saneringsarbetet och spökstäder som tas tillbaka av naturen inom en zon på 2.600 kvadratkilometer i Ukraina.
    Still Cleaning Up: 30 Years After the Chernobyl Disaster (35 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv