Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Novaja Semlja-effekten

En liknande hägring över San Francisco. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Novaja Zemlja-effekten är ett optiskt fenomen, uppkallat efter den skärgård som ligger norr om Ryssland, i Norra ishavet. Det var här i januari 1597 som detta fenomen observerades först och dokumenterades av besättningen på ett fartyg som leddes av den holländske upptäcktsresanden Willem Barents.
    Den 24 januari 1597 såg tre av besättningen en skymt av solen ett bra tag innan den egentliga soluppgången. Kapten Barents trodde dem inte först eftersom han visste att solen var väl under horisonten.
    Effekten är en polär hägring som orsakas av hög brytning av solljus mellan atmosfärtemperaturskikt. Novaja Zemlja-effekten ger intryck av att solen stiger tidigare än den egentligen borde (astronomiskt sett), och beroende på meteorologiska förhållandena, kommer effekten att presentera solen som en linje eller en fyrkant, som består av tillplattade timglasformer.
    The Novaya Zemlya Effect.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv