Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nanoteknik ger snabbare 5G-telefoni

Lars-Erik Wernersson om projektet INSIGHT.

Bättre upplösning på radarbilder och snabbare dataöverföringshastigheter inom 5G-telefoni. Det är några av resultaten som ett nytt forskningsprojekt ska åstadkomma. Projektet går under namnet INSIGHT, är finansierat av EU:s Horizon 2020 och koordineras av Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid Lunds Tekniska Högskola.
    När alla prylar i framtiden blir uppkopplade genom sakernas internet, ”Internet of Things”, är ett av de främsta sätten att öka upplösning och hastighet genom att använda högre frekvenser. Nackdelen är dock också att energiförbrukningen ökar. INSIGHT står för ”Integration of III-V Nanowire Semiconductors for Next Generation High Performance CMOS SOC Technologies” och handlar om att integrera så kallat III-V-halvledarmaterial på en kiselplattform – något som ska ge såväl lägre elförbrukning som minskad materialanvändning när elektroniken senare används i faktiska produkter.
    – Vi tittar speciellt på analoga tillämpningar som använder höga frekvenser för där tror vi att det kommer att ha särskilt stor inverkan. Materialintegrationen ger möjlighet att sänka tillverkningskostnaden inom högpresterande radarbaserade system men även 5G, säger Lars-Erik Wernersson.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv