Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fler utskrivna patienter återvänder när det varit fullt på sjukhusen

Mathias Blom. (Foto: Olle Dahlbäck.)

När det är ont om vårdplatser på ett sjukhus ökar risken för att patienter skrivs ut alltför tidigt. Därmed ökar i sin tur risken för att patienterna blir dåliga på nytt och måste tas in på sjukhuset igen. En studie från Lunds universitet kan nu visa belägg för det här sambandet, som många läkare länge misstänkt.
    – När jag redogjort för studien för kollegor på olika håll, så är det ingen som blivit förvånad. Man har haft detta på känn, men saknat tydliga siffror att peka på, säger Mathias Blom.
    Han la förra året fram en avhandling som handlade om vad som händer på en akutmottagning när sjukhuset är fullt. Avhandlingen visade bl.a. att de medicinska bedömningarna påverkades, så att fler patienter skickades hem och färre patienter lades in.
    Mathias Bloms nya studie har gjorts i samarbete med forskare vid Helsingborgs lasarett och Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet. Den utgår från alla patienter som lagts in efter ett besök på akuten i Helsingborg under 2011 och 2012, och skrivits ut igen under samma period.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv