Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Flyg över dvärgplaneten Ceres

Fantastiska bilder vi får från rymden.

Rymdsonden Dawn gick in i omloppsbana runt dvärgplaneten Ceres den 6 mars 2015 och har tagit många högupplösta bilder som ligger till grund för den här videon från NASA..
    Ceres var den första asteroiden som upptäcktes, vilket skedde den 1 januari 1801 av Giuseppe Piazzi. Den ansågs fram till 1850-talet vara en planet. Den räknas sedan den 24 augusti 2006 som en dvärgplanet; den enda i det inre solsystemet. Med en diameter på omkring 950 kilometer är Ceres den största och mest massiva objektet i asteroidbältet, som ligger mellan banor Mars och Jupiter.
    Ceres kan hysa ett lager av flytande vatten under isen på dess yta. I januari 2014 upptäcktes utsläpp av vattenånga från flera områden på Ceres Detta var något oväntat, eftersom stora kroppar i asteroidbältet vanligtvis inte avger ånga, ett kännetecken för kometer.
    NASA Het Propulsion Laboratory: Dawn Mission.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv