Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Två länder slåss om en obebodd liten klippö

En klippö som två länder slåss om. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Hans ö är en liten, cirka 3 km lång obebodd ö nordväst om Grönland. Ön är belägen i sundet Kennedykanalen, som är en del av det långa Naressundet mellan halvön Washington Land på Grönland och Ellesmereön som tillhör territoriet Nunavut i Kanada. Ön är en njurformad och steril bergsknalle på 1,3 kvadratkilometer. Den är uppkallad efter den grönländske guiden Hans Hendriksen under en amerikansk polarexpedition ledd av Charles Francis Hall 1871–1873.
    Ön, som saknar uppenbara naturresurser, ligger på gränsen mellan Kanada och Danmark (Grönland) och sedan början av 1930-talet, har denna klippa varit i centrum för en pågående tvist mellan Kanada och Danmark.
    Business Insider: 2 countries have been fighting over an uninhabited island by leaving each other bottles of alcohol for over 3 decades,

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv