Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Avslöjar fifflet i Putins inre krets

Bild från Navalnyjs video på YouTube.

Alexey Navalny.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Såg på tv att långtradarchaufförer i Ryssland gått ut i en landsomfattande protest mot en ny vägavgift. De blockerar vägar och har slagit läger i flera ryska städer. Långtradarchaufförerna själva hävdar att deras protest inte är politisk, men protesterna skapar problem för president Putin.
    En annan som ”stör” Putin och makteliten är den politiske aktivisten och bloggaren Aleksej Navalnyj. Han grundade i december 2010 Rospil, ett mycket omtalat projekt och webbsajt med målet att avslöja och anmäla korruption i samband med offentliga upphandlingar. Rospil, som har flera heltidsanställda jurister, finansieras helt genom gräsrotsfinansiering. I april 2012 blev Navalnyj utnämnd av Time Magazine till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Någon har också kallat honom ”Rysslands Assange”.
    Den tyngsta journalistiken i Ryssland finns på YouTube där Navalnyj har publicerat en video som heter ”Tjajka”, ett 44 minuter långt reportage om Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka. På cirka tio dagar har 3,3 miljoner sett avslöjandet om landets högste åklagare och hans giriga söner – inklusive mord, stölder och lyxhotell i Schweiz.
    Tyvärr är filmen på ryska, men den är välgjord och värd att se, den finns här:
    YouTube: «Чайка».
    FBK – Rospil.
    Aleksej Navalnyj (på ryska).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv