Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny avancerad kamera kan mäta växthusgaser

En kamera så avancerad att den kan fotografera utsläpp av växthusgasen metan.

En kamera så avancerad att den kan fotografera och filma metanet i luften omkring oss presenteras nu av forskare på bland annat Linköpings universitet. Kameran kan bli ett viktigt bidrag i arbetet med att mäta och spåra växthusgaser.
    Det finns en rad oklarheter kring den kraftfulla växthusgasen metan. Den ökar snabbt och oregelbundet i atmosfären, vilket förbryllar forskarna, och det råder osäkerhet kring metanets källor och sänkor i landskap. En nyutvecklad kamera från Linköpings och Stockholms universitet kan bidra till att räta ut frågetecknen. Kameran, som inte bara kan fotografera metan, utan också filma dess rörelse, presenteras nu i en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.
    – Kameran är väldigt känslig vilket gör att metanet både syns och kan mätas nära marknivån och med mycket högre upplösning än tidigare. Att kunna mäta i den lilla skalan är avgörande, säger Magnus Gålfalk, biträdande universitetslektor på Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet.
    Läs mer på Linköpings universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv