Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Forskare skapar elektroniska växter

Med halvledande polymerer kan såväl analoga som digitala elektroniska kretsar skapas inne i levande blommor, buskar och träd, visar forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet. Resultaten publiceras i Science Advances.
    Med hjälp av de kanaler som fördelar vatten och näring i växter har forskargruppen vid Laboratoriet för organisk elektronik, under ledning av professor Magnus Berggren, byggt upp nyckelkomponenterna i elektroniska kretsar. I en artikel i Science Advances visar de hur rosor kan tillverka både analoga och digitala elektroniska kretsar, som i förlängningen kan utnyttjas för att exempelvis reglera växtens fysiologi.
    Magnus Berggren ser ett helt nytt forskningsfält:
    – Nu kan vi börja tala om powerplants på riktigt, vi kan placera sensorer i växterna och utnyttja energin som bildas i klorofyllet, tillverka gröna antenner eller producera nya material. Allt sker naturligt och vi använder växternas egna mycket avancerade och unika system, säger han.
    Läs hela pressmeddelandet från Linköpings universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv