Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Avancerat öga ser inte fler färgnyanser

Experiment om fåglars färgseende. (Foto: Peter Olsson.)

Fåglar har ett av de mest imponerande synsystemen i djurvärlden. Men trots deras avancerande näthinna är fåglarna inte märkbart bättre än människor på att urskilja olika nyanser av snarlika färger. Det visar ny forskning från Lunds universitet.
    Få djurgrupper visar en så stor variation av färger som fåglarnas fjäderdräkter. Många undersökningar har visat att fåglar använder färg för att utvärdera sina partners – om man har en fin fjäderdräkt är man i god kondition och bra på att hitta föda, vilket gör att man bedöms vara en lämplig individ att satsa parningsresurser på.
    För att se färger har fåglarna ett av de mest imponerande synsystemen i djurvärlden. Människor använder tre typer av tappar i ögats näthinna för att urskilja färg, medan fåglarna istället har fyra typer. Många däggdjur, exempelvis hundar, har enbart två typer av tappar och kan därför inte se skillnad på rött och grönt. Den fjärde typen av tappar gör att fåglarna kan se ultraviolett ljus.
    – Detta ger fåglarna en hel extra dimension av färger som vi människor inte kan föreställa oss, säger Peter Olsson, doktorand på biologiska institutionen vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv