Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Varför behöver zebror ränder?

Zebror. (Foto: J. Todd Poling.)

Vad är det för evolutionär fördel med zebrornas ränder? Under en lång tid trodde forskarna att ränderna tjänade som en form av kamouflage. Då motiverade forskarna att ränderna skyddade zebror från blodsugande flugor. Nu har forskare publicerat en annan hypotes i Royal Society Open Science. De tror att de ränderna hjälper zebrorna att hålla sig svala.

Zebras in hotter regions have more defined stripes. Here’s a bit of logic that might explain the phenomenon: dark stripes heat up faster, white stripes heat up slower —> that creates areas of different temperature —> that creates little convection currents (remember how wind happens?) —> that helps the animals cool..

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv