Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Friklättrade uppför El Capitan

Kevin Jorgeson studerar sina fingertoppar under klättringen uppför El apitan.(Foto: Corey Rich/Bigup Productions, t.v. och National Park Service.)

Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson är elitbergsklättrarna som nyligen klarat bedriften att klättra uppför El Capitan, en klippformation i Yosemite National Park. Det är en nästan ren bergvägg – en vertikal stigning på drygt 900 meter.
    Caldwell och Jorgenson är friklättrare, vilket innebär att de endast använder sina händer och fötter. Det betyder att tillståndet på huden på deras fingertoppar är av största vikt. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Fingertopparnas hudvård har blivit en raffinerad och sofistikerad konst bland klättrare. I National Geographic beskriver Andrew Bisharat det:

Post climb, moisturizers and essential oils are applied to speed the healing process. Grape-seed oil, beeswax, and vitamin E have all been known to work overnight miracles, restoring skin that’s been scraped raw on the sharp granite.
    When a fingertip callus does split, climbers have devised various remedies that allow them to keep going. Athletic tape – applied in an X-pattern to allow full mobility of the finger joint—can provide enough protection for an injury. More advanced than the X-pattern is the ”Miami thong,” also called the ”British flag,” in which separate strips of tape are applied in layers, first longitudinally, then in a crisscross design.
    A common problem with tape is its tendency to slip off the finger. Instead of wrapping the finger more tightly and risking it going numb, climbers often use Super Glue, applying it directly to the skin before wrapping the digit in tape.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv