Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nordkorea, Sydkorea: En fotografisk Juxtaposition

Universitet i Nordkorea. (Foto: Dieter Leistner.)

Universitet i Syddkorea. (Foto: Dieter Leistner.)

Nordkorea och Sydkorea kan vara nära geografiskt, men politiskt och kulturellt är de skilda världar. Den kommunistiska är förtryckande, Nordkorea störs av fattigdom, sekretess och stagnation. Enligt en artikel i BBC:

”Aid agencies have estimated that up to two million people have died since the mid-1990s because of acute food shortages caused by natural disasters and economic mismanagement. The country relies on foreign aid to feed millions of its people.
    The totalitarian state also stands accused of systematic human rights abuses. Reports of torture, public executions, slave labour, and forced abortions and infanticides in prison camps have emerged. Amnesty International estimates that hundreds of thousands of people are held in detention facilities, in which it says that torture is rampant and execution commonplace.”

I skarp kontrast är Sydkorea ett rikt, blomstrande kapitalistiskt samhälle. Tyska fotografen Dieter Leistners fotoserie har en sammanställning av bilder från de två länderna, som slående visar skillnaderna mellan dem. Leistners foton representerar väl det gamla ordspråket ”en bild säger mer än tusen ord.”
    The Striking Differences Between North And South Korea Summed Up In 22 Eye-Opening Photos.
    BBC News Asia: North Korea profile.
    Amazon: Korea–Korea: A Photo Project by Dieter Leistner.

Väg som leder till Pyongyang, Nordkoreas huvudstad. (Foto: Dieter Leistner.)

Väg som leder till Seoul, Sydkorea. (Foto: Dieter Leistner.)

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv