Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

5G-teknik fick världspremiär Lund

Hela idén är att göra telefonerna enklare och låta basstationerna ta en större del av jobbet genom att de utrustas med betydligt fler antenner än idag..

Ett hett alternativ till nästa generations mobilteknik har nyligen testats för första gången i skarpt läge vid LTH. Det handlar om Massiv Mimo (multiple input multiple output) som förenklat går ut på att förse varje basstation med hundratals antenner istället för att som idag bara ett fåtal.
    Digitaliseringen frestar på näten. Och värre lär det bli: Enligt Ericsson mobility report 2014 kommer den mobila datatrafiken i världen att öka från dagens tre exabytes per månad till 20 exabytes per månad år 2020. Mimo-tekniken är en metod att minska trängseln bland radiovågorna.
    – Våra resultat visar både att tekniken fungerar och att den mångdubbling av kapaciteten som utlovats i teorin kan uppfyllas. Det blir sammantaget en extremt energieffektiv kommunikation, berättar Fredrik Tufvesson.
    Han och kollegan Ove Edfors presenterade rönen offentligt nyligen på den stora forskningskonferensen IEEE Global Communications Conference i Austin, USA..
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv