Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

En bildmässig historia om Santa Claus

Sinter Claes op de Dam. (Foto: Wikimedia Commons. cc.)

Tvärtemot vad många tror, jultomten som vi känner honom idag är inte skapad av Coca Cola. Namnet ”Jultomte” har sina rötter i det informella engelska namnet för ”St Nicholas”, ”Sinterklaas” (en kortform av ”Sankt Nikolaus”). St Nicholas var ett historiskt grekiskt helgon på 300-talet (från ett område i dagens Turkiet) som hade ett rykte som givmild.
    Även om den amerikanska ostkusten var full av holländska nybyggare, var det inte förrän i början av 1900-talet som ”Santa Claus” skulle ta sig över Atlanten och så föddes den ”amerikaniserade” jultomten.
    A Pictorial History of Santa Claus.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv