Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

39 rätters julmeny, publicerad 1660

Den äldsta kokboken med julmeny.

Den som vill prova något nytt för julmiddagen, kan prova något mycket gammalt. Men det är inget för vegetarianer ..
    Den första kända föreslagna menyn för en julmiddag är från 1660 i boken ”Accomplisht Cook” av Robert May. Han var kock hos adeln, så låt oss anta att menyn är tänkt att föda en massa människor. Det är en lista med 39 rätter, där det största antalet av dem är kött. Sedan finns det sallad, kvittenpaj och vaniljsås.
    Det finns också något som kallas ”Made dish in puff paste”, vad nu det är (förmodligen kött). Annars är det en ”flock” gäss, höns, svanar, änder, kalkoner, fasaner, och andra fåglar, plus älgkött, fårkött, kanin, fläsk, nötkött och fisk och några andra djur.
    Läs listan, med lite information om några av de mer obskyra recepten på länken. I fall du undrar, det finns rapphöns på menyn, och päron, men inte i samma skål.
    39 Dishes from the First Christmas Menu, Published in 1660.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv